Els joves de 16 anys i el vot

Estimats lectors,

M’agradaria parlar sobre un tema d’actualitat, la reducció de l’edat en què una persona pot votar dels 18 als 16 anys. Trobo que és un error molt greu, i m’agradaria exposar-vos uns quants motius.

Molts potser pensareu que forma part del progrés humà que la gent de 16 anys pugui votar. Hi ha dues raons que en principi semblen vàlides per a permetre-ho. La primera és que amb 16 anys, l’ESO acaba, i els joves trien entre seguir estudiant, treballar o ser un ni-ni. Això fa, en teoria, que siguin persones que prenen decisions sobre el seu futur, i que per tant, són capaces per a escollir el futur del seu país. La segona raó és que en teoria, a l’escola, ensenyen a pensar per a si mateixos als alumnes, i que per tant, es formen com a persones, podent escollir el millor camí per al país. Això, senyores i senyors, crec que és un error i una decepció.

A l’escola catalana, els alumnes han d’aprendre de memòria desenes de temes de matèries molt variades. Actualment em temo jo, que a les escoles hi predomina molt la noció de què estudiar no és important en si, sinó que és com qui ha de fer una sèrie de coses per a aconseguir un objectiu. Ho fas, memoritzes, i oblides. Aquesta forma de pensar s’autoalimenta a si mateixa, a causa d’alguns alumnes que promulguen aquesta idea, el fet que alguns professors no aconsegueixen generar interès en la seva matèria (no tots cal dir), i tots aquells estudiants que es veuen influenciats pels dos. Per tant, encara que en paper sembli que els alumnes aprenen força a l’escola per a encarar la vida, la realitat pot ser molt diferent.

(Entenc que molts lectors ja deuen saber això, no pretenc ser el descobridor d’aquesta veritat)

M’agradaria fer un petit incís en el fet que hi ha pares que tampoc eduquen als seus fills a ser ciutadans, però com que no sóc pare ho deixaré aquí.

Arribats a aquest punt, com és que els alumnes de 16 anys trien el camí a seguir; estudiar, treballar o cap de les dues anteriors? Fàcil. Hi ha gent jove que no tria, sinó que trien per ell. Normalment acostumen a ser els pares els que volen que el fill segueixi estudiant, i per tant, el pressionen o directament el forcen a continuar per aquest camí, fent que el fill, si no l’hi agrada estudiar, ho faci amb desgana. Un altre motiu és que els joves de 16 anys poden rebre pressions socials per a seguir estudiant, fent que ho facin de forma forçada si aquests no volen. Hi ha alumnes que sí que volen treballar o estudiar voluntàriament s’ha d’afegir.

Hem tractat el tema de l’educació, i ara voldria fer una pinzellada al tema de la política.

Avui en dia hi ha molta apatia entre els joves catalans respecte a la política. Els motius són diversos i complicats, no pretenc saber-los tots, però per exemple hi ha: la complexitat de la política, el fet que molts cops la política es percep com una feina avorrida, que molts joves no mostrin interès en la política per pressions socials, passant pel fet que molts polítics són estereotipats, i que molts polítics no aconsegueixen enganxar amb el jovent i atreure’ls més al seu món. Si féssim una enquesta a tots els alumnes catalans, preguntant sobre els partits polítics que operen en territori català, crec que la gran majoria de respostes serien poc precises, inexactes i allunyades de la realitat (no hem d’oblidar dit això, que sí que hi ha joves interessats per la política, com les d’Arran, les JERC, les JNC, entre molts altres). M’agradaria afegir un últim punt sobre els partits polítics. Potser alguns joves de 16 anys seguirien l’exemple dels pares a l’hora de votar, potser alguns joves són avançats políticament si els comparem amb els seus companys de 16 anys. Però hi haurà una gran massa de joves que aniria perduda, i amb aquesta gent hi ha un perill molt gran que votin alguns partits i no a altres per pressió social, perquè no entenen la naturalesa de la política, o perquè simplement no saben el que fan.

A algú, que el més segur és que no conegui com pensen molts partits polítics catalans (ja ni menciono el sistema polític), i que la seva manca d’experiència en sortir de l’escola és un desavantatge significatiu, se l’hi pot donar el vot? Jo crec que no.

Per acabar, m’agradaria dir que segur que hi ha altres motius per a no permetre als joves de 16 anys votar. També dir que no estic en contra del progrés, sinó que estic en contra d’abocar-nos pel penya-segat en nom del progrés.

 

Oriol Calvo
Militant del Col·lectiu Sants-Montjuïc

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *