El Raval, el barri més cultural d’Europa

Dia. 23/07/2015

Matí. Visitar l’exposició “Big Bang Data” al CCCB i “La realitat irrevocable” al MACBA.
Migdia. Dinar al “Cañete”.
Tarda.  Cicle de projeccions del 1714 a la Filmoteca de Catalunya.
Vespre. Tapes al Suculent.
Nit. Concert d’”Atom Quartet” a la Sala Fènix.

Aquesta podria ser l’agenda d’un apassionat de la cultura d’un dia qualsevol. I tot això ho podria fer en un territori molt petit (i molt dens) com és el barri del Raval. Un barri amb més de 300 equipaments culturals, que el fan ser, el barri més cultural d’Europa. Des dels més grans, que tots coneixem com el Liceu, el MACBA, el CCCB o la Biblioteca Nacional de Catalunya, fins als més petits com la Sala Fènix, l’Almazen o el Freedonia. Tots ells fan cada dia el Raval Cultural. Raval Cultural és aquest cognom que li hem posat al barri que volem que ens ajudi a ser coneguts per totes les coses bones que tenim.

Com tot el que fem, en el nostre dia a dia, des de que vam arribar fa 3 anys a l’Ajuntament, el Raval Cultural no és una invenció que fem i que imposem, sinó que hem fet sortir a la llum allò que ja existia. Hem posat en valor la feina, les idees i la il·lusió de molta gent que fa cultura al Raval cada dia.

Però el Raval Cultural és molt més que una marca que pretén donar-nos a conèixer. És un canvi de xip a l’hora d’enfocar la gestió d’aquest territori. És deixar de veure el Raval com un problema i veure el Raval com una oportunitat. Una oportunitat que ens ajuda a tenir, per exemple, unes escoles millors que es beneficien de compartir territori amb aquests grans equipaments i que els nens que hi van rebin una formació diferent, i que apart de llegir, escriure, sumar i restar, tinguin sensibilitat musical o pel disseny. Genera també un sentiment de pertinença al ravalencs, orgullosos de poder explicar al món que som el barri més cultural d’Europa i que, finalment també, ens ha d’ajudar a rebre més visitants i a normalitzar alguns carrers del barri que encara avui estan estigmatitzats per l’herència del “barri xino”.

Aprofito aquesta ultima línia per convidar-vos a tots a conèixer aquest Raval cultural, a gaudir-li a estimar-lo.

Roger Puigví
Conseller Tècnic
Districte Ciutat Vella

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *