Toc, toc: que hi és la UE?

Milers de joves catalans han marxat del país des de l’inici de la crisi. Alguns ho han fet per estudiar, però molts altres simplement han fugit escaldats pel 55% d’atur juvenil que avui patim. Alguns centenars han vingut aquí, a Brussel·les, la seu de les institucions europees on treballo com a assessor de l’eurodiputat Ramon Tremosa al Parlament Europeu.

Des de la capital europea la militància política catalanista es viu entre l’esperança i la sensació que tot plegat és massa bonic per a que sigui veritat. La comunitat catalana, molt polititzada, organitza activitats gairebé mensuals amb personalitats del nostre país, i des de la JNC hi participem i diverses vegades hem organitzat trobades amb polítics europeus de diferent signe i nacionalitat per a que els joves catalans de Brussel·les puguin acostar-se una mica més a la política.

Les opinions a la seu europea són variades. Brussel·les, frontera belga entre l’Europa llatina i la germànica, és poc amiga dels independentismes, i tanmateix una flaira de respecte i neutralitat s’ensuma a l’ambient. Particularment a les institucions europees la sorpresa creix dia rere dia amb l’actitud del govern de Rajoy, i el prestigi d’Espanya segueix caient en picat setmana rere setmana. El cas català és molt conegut, i darrerament són recurrents les converses amb col·legues del Parlament Europeu en què em demanen si el SÍ pot guanyar en el referèndum i què farem si Rajoy bloqueja la consulta. I és que els polítics i funcionaris europeus estan perdent poc a poc la por a la nostra independència. Dècades de mentides de l’estat espanyol sobre Catalunya han començat l’inici de la seva fi.

Hi tenim amics a Brussel·les doncs? La resposta és que sí, però no n’esperem aplaudiments ni copets a l’espatlla per la nostra croada democràtica ja que tots els Estats tenen minories nacionals dins les seves fronteres. El que està més clar des de la capital de la UE és que si els catalans volem la independència, ens l’haurem de guanyar a casa.

Aleix Sarri
Militant de la JNC de Sants-Montjuïc

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *