Barcelona i el duc de Pòpuli

Un dels episodis més destacables de la guerra de successió a la nostra ciutat va succeir entre els mesos d’agost i octubre de 1713, el bloqueig de Barcelona per part del duc de Pòpuli.
Militar espanyol d’origen napolità, va liderar com a capità general les tropes borbòniques durant la primera part de la guerra de Successió al nostre país. Va destacar en l’intent de bloqueig de la ciutat de Barcelona per aconseguir-ne el control, però la seva experiència no va ser suficient per mantenir un setge eficaç sobre la ciutat.
La situació a Catalunya era cada cop més inestable pel bàndol borbònic a causa de vàries revoltes i l’aixecament de ciutadans arreu del país. L’exèrcit borbònic va ser incapaç d’aturar les principals revoltes de Vic i el Lluçanès. Pòpuli es va veure obligat a mobilitzar tropes destinades originalment a Barcelona cap a aquests punts, i aquest fet va debilitar el bloqueig de la ciutat i va permetre connexions entre la ciutat i la resistència de l’interior. També es va percebre a nivell marítim i la ciutat va veure per uns dies, l’arribada de queviures i municions.
Començava l’aixecament més seriós per part de les autoritats catalanes d’atrapar l’exèrcit de Pòpuli. Encapçalats per Antoni de Berenguer i el general Rafael Nebot, aconsegueixen reorganitzar les forces a l’interior del país i acaben reclutant milers de voluntaris. Les tropes borbòniques però superen en nombre i recursos i això els farà fracassar en l’intent d’atrapar Pòpuli a la ciutat comtal, això si, la resistència aconsegueix reforçar-se a l’interior del país, tenint el seu punt fort a Cardona.
Andreu Casellas
President de l’Assemblea de la JNC Barcelona Ciutat
(Àrea Projectes i 1714)

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *