Llei Sàlica

En l’article de la Coronela anterior, vam poder veure el resultat de les negociacions del Tractat d’Utrecht i l’immobilisme de Felip V vers Catalunya tot i les peticions de britànics i austríacs. En aquest article veurem una de les mesures que Felip V va prendre per a condicionar la seva futura successió, mentre Catalunya es trobava immersa en la Guerra de Successió.
L’any 1700, a l’arribar al poder, Felip V intenta establir a Espanya la Lex Salica, de la mateixa manera que aquesta era vigent a França. Però la oposició de les Corts de Castella ho va impedir. Cal a dir que la Lex Salica era una llei que prohibia a les dones l’accés al tro, reservant únicament als homes el dret de successió.
I fa justament 300 anys, el 10 de maig de 1713, Felip V va aprobar el “Nuevo reglamento sobre la sucesión en estos Reynos”. Aquesta llei fou aprobada per les Corts, establertes a Madrid des del 1712. Val a dir que la llei no era tan restrictiva com l’intent de llei del 1700, ja que permetia a les dones accedir al tro únicament en l’absència d’hereus mascles en la línia principal (fills) o lateral (germans i nebots). Anys després, al 1830, aquesta llei fou derogada per Carles IV, provocant la posterior Guerra Carlista. Actualment, una llei sàlica impedeix a les dones regnar; llei medieval on les hi hagi.
Agustí Sala
Àrea Barcelona 2014

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *