De la caserna de la Guàrdia Civil a l’Escola Bressol, una Barcelona més social

Passar de la caserna de la Guàrdia Civil de Tràfic als nous equipaments del barri de Navas és un canvi significatiu per als barcelonins que viuen a la zona, entre altres coses, perquè ha enfortit el sentiment veïnal. Encarregada del Tràfic de Catalunya i l’Aragó, la caserna de la Guàrdia Civil ha marcat la vida de molts ciutadans del barri, sent un dels episodis més importants de la seva història l’atemptat que l’edifici va patir l’any 1987 per part de la banda terrorista ETA, que va deixar una persona morta i dos ferits.

Quasi un quart de segle més tard, quan l’any 2011 els Mossos d’Esquadra van assumir les competències de Tràfic i els membres de la Guàrdia Civil es van traslladar a d’altres ciutats de l’Estat espanyol, la caserna va quedar buida. Va ser aleshores que va sorgir un moviment veïnal per reclamar tot tipus d’equipaments socials per als barcelonins que mai havia hagut a la zona.

Fa un parell de setmanes, l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el Regidor del Districte de Sant Andreu, Raimond Blasi, van inaugurar les noves instal·lacions i equipaments pel barri de Navas, com és el cas del Centre Cívic, la nova seu de l’Associació de Veïns, l’Escola Bressol –amb capacitat per a 90 nens i nenes—, i pisos de protecció oficial tant per a joves com per a gent gran.

Finalment, la setmana passada van inaugurar a Navas el primer Centre d’Allotjament Temporal per a família desnonades que hi ha a la ciutat de Barcelona. El centre consta de 25 pisos de 40 metres quadrats. Els beneficiaris d’aquests habitatges socials seran famílies desnonades que vindran derivades pels serveis socials de la ciutat. Tot i així, no podran estar-hi instal·lats més de sis mesos i/o fins que hagin resolt la seva situació econòmica.

Aquests nous equipaments demostren que, amb una mica de pressió veïnal per reclamar unes instal·lacions socials i amb una mica de sensibilitat social per part de l’administració municipal, es pot aconseguir una Barcelona més propera i social per als propis ciutadans.

Anna Satorra.- Militant de Sant Andreu

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *