Entrevista a Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural: “Des d’Òmnium es continuarà treballant perquè el dia que hi hagi el referèndum el guanyem”

Muriel Casals és l’actual presidenta d’Òmnium Cultural, una entitat que treballa per la promoció de la llengua i cultura catalana i la identitat nacional de Catalunya arreu del territori. És economista i des del març del 2010 encapçala aquesta entitat. Fa menys d’un mes van rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya per la seva tasca.

– En el discurs d’agraïment per la Medalla d’Honor ressaltava que Òmnium és un actor compromès en la transformació i deia “Hem madurat, senyor president!”. S’ha fet gran Catalunya?
Catalunya ha viscut una època molt intensa i ara ja s’ha fet gran i crec que ja està preparada per encaminar un procés d’independència.

– Òmnium fa dos anys va sortir al carrer. Què va pensar aquell dia?
Aquell dia va ser especial. Mai havíem vist amb tanta naturalitat gent diversa, amb les seves pancartes demanant la independència quan no era la consigna de la manifestació, amb senyeres, estelades…però tot i això també necessitàvem tots reivindicar la sentència d’un Tribunal sobre el nostre Estatut de forma pacífica. Aquell dia la realitat va superar al somni.

– Va ser millor del que és pensava?
Sí. Nosaltres vam plantejar la manifestació com una resposta a una agressió en contra del poble de Catalunya i ens vam trobar al carrer molta gent.

– Què en queda d’aquella manifestació?
En queda que els partits van aprendre a escoltar i que la ciutadania sortís a manifestar-se pacíficament.

– Va marcar un abans i un després?
Sí.

– Què en penseu de la convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana de l’Onze de Setembre, sota el lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa’?
Nosaltres hi hem donat suport i recolzem que una entitat s’hagi creat per reivindicar que volem un estat propi.

– 10 de juliol i 11 de setembre són dues dates importants on la societat ha sortit massivament al carrer. Com veu d’animada la societat civil?
Està molt animada però caldrà seguir estant-ne pel que pugui venir.

– Què és per vostè Òmnium?
És llengua, cultura i país.

– Vostè va dir que Òmnium Cultural va néixer quan el Parlament era tancat, quan tots els partits eren prohibits i quan calia fer actes de resistència contra un món oficial que pretenia esborrar la catalanitat. A vegades es té la sensació que calen fer actes de resistència com ara amb la llengua catalana, podem dir que la resistència és l’únic que no ha canviat de l’essència original? 
Molts cops es té aquesta sensació perquè últimament fem molta resistència per defensar Catalunya. Quan ens van atacar la llengua catalana a l’escola vam fer una forta reivindicació amb la campanya Som Escola perquè em de defensar el que és nostre però també com la llengua catalana i l’escola és un instrument important per la societat.

– Quina relació té amb altres entitats?
Doncs molt bona. Com ja he comentat treballem amb Plataforma per la Llengua, de fet compartim pis, però també amb Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià a la Federació Llull per la llengua i cultura catalana.

– Creu que Òmnium té un paper aglutinador?
Sí. De fet la manifestació va quedar clar: Òmnium els convoca i vénen polítics, partits, societat…Vist així des d’Òmnium estirem i empenyem gent diversa.

– Dins d’Òmnium hi ha molts joves. Quin paper tenen?
Destaco que és molt important tenir gent jove pel que aporten. Els tenim amb nosaltres, no estan apartats com a una branca jove sinó que considerem que són uns més. A part ells organitzen els esmorzars als dissabtes, actes i altres activitats.

– Òmnium ha crescut en socis. Aquest increment és conseqüència que la gent creu més en les institucions que en els partits polítics?Sí, l’interès polític ha desaparegut i ha sorgit cap a institucions com Òmnium. Però nosaltres deixem clar que no volem ser la competència dels partits perquè fem coses ben diferents.

– Quin és el dia dia a Òmnium?Nosaltres tenim una feina diària i la majoria és una feina callada i que no és espectacular però després hi ha unes puntes més visibles que és organitzar els actes com ara Festa llibertat, la Nit de Santa Llúcia.

– Què en pensa del Pacte Fiscal? Crec que s’ha de canviar el funcionament i la sobirania fiscal, és una necessitat i ara estem a l’espera del que pugui passar. Des d’Òmnium estem treballant per complir la promesa que vam fer al juliol del 2011 on vam dir que hi havia un procés obert entre Madrid i Catalunya per un Pacte Fiscal i si això no s’aconsegueix cal treballar per un altre camí.

– Sembla que els esdeveniments es precipiten i ja es parla d’independència. Com valora les paraules del President Mas d’aquests últims dies?
Considero que són unes paraules encertades, amb molt de valor donada la situació. President Mas no només va escoltar el poble l’11 de setembre sinó també el va sentir, va sentir el seu alè. Això ha fet que faci seu aquest clam i és un pas important.

– Quin ha de ser el camí a seguir?
El camí el marquen els polítics i des d’Òmnium es continuarà treballant perquè el dia que hi hagi el referèndum el guanyem i hem de continuar treballant per eixamplar el sentiment de catalanitat.

– De fet treballeu a tot el territori.
És important aquesta feina des del món local o les demarcacions perquè cada lloc té els seus punts forts o dèbils, i cadascú coneix el seu territori molt millor i com pot actuar. Rebem molt bones iniciatives d’arreu del territori i es fa molta feina també.

– Creu que veurà la independència?
Si m’ho haguessis preguntat fa unes setmanes no sé que et diria però avui et dic que sí.

– Com veu la Catalunya del futur?
La veig amb potencial, poliglota, amb el català com a base i amb coneixement d’altres llengües; amb molta cultura, diversa, amb visió a l’exterior…
– Com diuen als Segadors “rica i plena”
Sí, i ho serà.
(aquesta entrevista es va fer el 17 de setembre)
Judit Senarriaga
Presidenta Assemblea JNC Barcelona

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *