Entrevista als Castellers de Barcelona: “A l’hora de fer els castells és igual que fa 50 anys, amb això no canviarem”

Els Castellers de Barcelona, nascuts l’any 1969, són la quarta colla més antiga de les que existeixen actualment. Si bé els inicis no van ser fàcils, amb el temps, i gràcies a la seva capacitat d’integrar el fet casteller dins la societat barcelonina, els Castellers de Barcelona constitueixen avui una agrupació consolidada i arrelada a la ciutat, formant part del seu patrimoni. Òscar Montserrat, des del 1986 és un dels castellers.

ENTREVISTA A ÒSCAR MONTSERRAT DELS CASTELLERS DE BARCELONA

Gralles i una torre humana comença a pujar. Quan vas començar a pujar a un castell?
Fa 27 anys. Vaig començar amb 6 anys i porto 27 anys estant en qualsevol posició, des d’anxaneta fins ara que estic als baixos.

Tota la vida
Sí, tota la vida. De fet els records que tinc són amb el món casteller.

Si ens haguessis de descriure el món dels castellers en una frase quina seria?
Tots units per un objectiu comú.

Teniu algun mite dins del món?
Dins dels castellers no n’hi ha.

Algun casteller a destacar?
El gran culpable que jo estigui aquí i un dels fundadors de la colla: Josep Sala, una persona que sap molt del món. I pel que fa al món casteller, pel que representa i per ser un dels impulsors de molts castells són: Joan Julivert i Guillem Martorell.

Durant el Franquisme com es va viure?
Durant el Franquisme es feien castells. Hi ha força anècdotes, per exemple, a Valls sempre hi havia dues colles i l’alcalde va obligar a ajuntar-les per poder-los fer millor. Va ser una època de decadència però es van anar creant colles al llarg dels anys tot i que va ser un moment difícil. A finals dels anys 70 es fa un pas endavant amb les colles que es van formar.

Fa uns dies vau celebrar el 43è aniversari, què és el que més destaqueu d’aquests anys?
A part d’haver aconseguit castells de 9 el més important és haver contribuït a conèixer el món casteller a altres barris de la ciutat i a tot Catalunya i gràcies això s’han creat colles a barris de Barcelona.

Teniu algun repte?
Tenim molts castells per aquest any i tot són reptes, per exemple, tenim un 7 de 8 que és un castell que no hem assolit mai però també volem continuar fent els que sempre hem anat fent. L’altre repte és créixer per poder fer més colla i poder assajar aquests castells amb més seguretat. A nivell personal, el repte a part de poder contribuir en els reptes de la colla m’agradaria poder fer un castell de 8 perquè no l’he assolit mai.

Quins tipus de castells tenim?
Fins fa pocs anys hi havia una estructura fàcil, eren castells senzills perquè era una persona per pis i són el que coneixem com els pilars de dos o torre que són els formats per dues persones, els de 3 persones són els pilars de 3, els de 4 són els pilars de 4, els de 5 els pilars de 5 i després el de 4 és pot posar un pilar al mig i és el castell de 4 amb pilar. A partir d’aquí s’han creat noves estructures com ara el 9 amb 9 persones per pis, el de 7 amb 7 persones, el de 12…

12 persones és molt…
Sí, però s’han fet amb 7 pisos només. Després s’han introduït pilars dins i a partir d’aquí s’ha evolucionat amb altre tipus d’estructures on els castells poden ser amb pilars fins a màxim de 8 pisos amb folre i manilles, de 9 amb manilles, 2 de 8 amb folre, 2 de 7 normal i quan són de 3 i 4 s’ha pogut fer torre fins a 9 pisos amb folre i manilles; el de 5 fins a 9 pisos i el de 4 fins a 9 amb folre i manilles.

Déu n’hi do. És necessita una bona forma.
Depèn de la posició. El que és el casteller de tronc sí, la canalla és àgil i la pinya ha de ser forta. És bo tenir una bona forma.

Els castellers és una part que configura la cultura i tradicions catalanes. Trobes que hi ha hagut algun canvi al llarg dels anys?
Sí, principalment en seguretat. L’anxaneta o aixecador ara porten casc o ara els castellers es preparen físicament molt més i s’assaja amb xarxa. A l’hora de fer els castells és igual que fa 50 anys, amb això no canviarem.

Teniu més seguidors?
Si, hi ha més seguidors. Ara és quan més colles hi ha i les places quan més plenes estan amb les actuacions i això es nota.

Gaudiu de bona salut
Sí.

Amb l’auge del sentiment independentista com us ha influenciat?
Nosaltres sempre preguntem perquè s’apunten i ens trobem des de gent que ve recomanada, des de gent que s’apunta perquè ens ha vist o s’ha informat, però gent que s’apunta pel vincle independentista són pocs. Pensa que dins de la colla pots trobar gent que vota de tot i pot ser de qualsevol equip de futbol.
Construcció d’una torre humana i construcció d’una Barcelona millor, què li proposes a l’alcalde de la ciutat?
Li proposaria a nivell de colla que segueixin recolzant l’associacionisme, la cultura per a que puguem continuar participant a les festes i que ens seguim sentint valorats. A nivell personal li demanaria una Barcelona neta, tranquil·la i amb equipaments públics a tots nivells: salut, biblioteques…aquí al Clot no tenim biblioteca i és important tenir equipaments culturals.

Judit Senarriaga
Presidenta Assemblea
JNC Barcelona

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *