Entrevista a Ricard Estruch: “La Festa Major de Gràcia és una festa amb cor”

Queden tres mesos i Gràcia tornarà a tenir colors als seus carrers. La Fundació Festa Major de Gràcia és l’entitat que organitza les activitats i treballa per aconseguir més facilitats per les associacions i entitats locals. Ricard Estruch porta al capdavant de l’entitat des de fa set anys i treballa per millorar i aportar noves idees sobre com ha de ser la Festa Major del districte.

ENTREVISTA A RICARD ESTRUCH

Festa Major de Gràcia, la festa més popular de Barcelona
Se’ns dubte. És la festa més popular de Barcelona però a nosaltres ens agrada que sigui la festa major de Gràcia pel sentit que encara tenim els graciencs envers Barcelona, som graciencs abans que barcelonins i contradictòriament tenim una festa que traspassa fronteres tot i que intentem que sigui el més veïnal i familiar possible.

No passa desapercebuda
No, evidentment. La seva singularitat són els carrers i places guarnides i l’orgull més gran és que la gent vingui a veure el que hem construït durant mesos en els nostres locals i aquest és el millor reconeixement que ens poden fer sempre que vagi acompanyat del degut respecte a la nostra feina. El guarniment no creix miraculosament en un parell de dies, com si reguéssim una planta. És un procés complex, llarg i participatiu.

Què fa que sigui tant popular o peculiar?
És la festa que neix des de les arrels populars i veïnals sense una pretensió econòmica si no sentimental. És una festa única i que ha perseverat en el temps.

Quanta gent s’hi acosta?
És incalculable. Durant uns anys vam dir que 3 milions però a la llarga vam veure que no podia ser, fins i tot s’han fet estudis i diuen que als voltants dels 2 milions i últimament s’ha dit 1 milió i mig. És difícil contar-ho. Tampoc ens importa massa si els visitants son respectuosos amb el que els hi hem preparat.

Si me l’haguessis de descriure en una frase quina seria?
És una festa amb cor. És una festa que té sentiment, sents com tot batega. Té anima..

És una festa que va més enllà
Exacte, la gent veu un decorat però no la història, ni la elaboració ni el procés creatiu.., explicar això no és gens fàcil.

Quan la comenceu a preparar?
Cada carrer té una forma de treballar diferent. Uns comencen al desembre, altres després de cap d’any però la majoria comencen per setmana santa.

Com es viuen els dies previs?
La gent que construïm la festa els dies que més ens agraden són els 5 dies previs, es a dir, els dies que s’ha de guarnir el carrer, és molt gratificant i a l’hora emocionant veure com es va transformant un espai gris i quotidià i amb allò que has somiat i això et fa molt feliç. Durant els dies de festa no deixes de gaudir-ho però és un sacrifici per als constructors de la festa, ja sigui per les constants activitats o per la feixuga feina d’ estar darrera les barres del bar.

També hi ha una gran recompensa
La gent.., la gent és la gran recompensa perquè ve, ho mira, ho gaudeix i et felicita sense cap mena de necessitat.

I els dies posteriors?
La festa acaba el 21 i aquella mateixa nit, després de la traca final, cada any molts diem “aquest és l’últim any”,ens volem convèncer de que estem cansats o que no val la pena tant esforç. Llavors venen unes curtes vacances i quan et tornes a reunir per presentar els resultats, sense saber com ja tornes a pensar “bé, i el proper any què farem?”. La Festa ens atrapa.

Quin paper té la fundació?
Nosaltres som l’entitat mare que aglutina la resta d’associacions o comissions que fan l’activitat de la Festa Major. Intentem coordinar i facilitar el màxim de recursos necessaris ja sigui a nivell econòmic com material. D’altra banda, la Fundació no només fa Festa Major, durant l’any també fem un seguit d’activitats com ara el 24 de desembre a la nit “El cant de la Sibil·la” , el dia 4 de gener “La cavalcada de les carteres reals”, el carnestoltes, l’aplec de la sardana que és el més antic de Barcelona i moltes altres activitats. Pràcticament tenim activitats tots els mesos de l’any.

Qui en forma part?
La formen part les 18 associacions i comissions de festes que organitzen la Festa Major.

I els veïns, quin paper tenen?
El seu paper és fonamental. Sense ells no hi ha Festa Major i no seria possible res i tampoc tindria sentit la Fundació. Nosaltres estem aquí de forma altruista i la implicació dels veïns per l’amor a la festa i a la tradició és el més important i és una cosa que va de pares a fills, el relleu generacional és difícil, però imprescindible i necessari.

En aquest relleu generacional, com s’implica la gent jove?
Ells donen un altre dinamisme i empenta a la festa, hi són presents però cal més implicació. Esperem que hi hagi un relleu generacional, els que estem al capdavant som gent gran i és necessari que la gent jove s’impliqui. El futur és vostre i un dia haureu de tirar endavant el país però també una festa com aquesta que ha d’estar sempre viva i adequada als nous temps.

Quina és la vostra dinàmica els dies de festa?
Nosaltres dinamitzem altres espais, estem darrera de tots els actes, però la nostra prioritat son els carrers. Intentem donar la major projecció a tot el que va passant durant aquells dies. Son dies d’una feina intensa que normalment esdevé gratificant.

Amb què ha de canviar la Festa Major de Gràcia?
Cada persona et dirà una cosa diferent. Les coses han canviat i ara ens hem d’adaptar a la situació actual. Hem de ser més imaginatius per que amb menys recursos tenim que continuar fent la millor Festa Major. Malgrat tot no crec que s’hagin de canviar masses coses sinó que el canvi ha de venir per part de la gent, que ha de percepció de que s’ha de valorar molt més la feina que hi ha al darrera dels extraordinaris decorats nostra explicar que hi ha un treball al darrera però la gent també cal que respectin els decorats. Per exemple, els decorats no estan preparats per aguantar els nens que es volen posar a sobre perquè els seus pares els hi volen fer la foto. No són coses forçades però si es vol tocar que sigui amb precaució.

En l’última festa major es va potenciar la festa diürna, és la millor resposta per reconèixer la festa tradicional d’un barri?
Si. Però ja fa tres o quatre anys. Certament ara la Festa Major és una festa per tothom.  Els carrers des de les 11 del matí ja tenen activitats pels nens, des de trencar l’olla fins a dibuixar; s’han recuperat activitats oblidades i entranyables,. A la tarda trobem tallers, berenars, espectacles d’animació participatius, activitats plenes de vida. I a la nit l’oferta musical és molt més diversificada i qualitativa. Sortosament hem pogut donar un tomb a la festa. En el sentit més positiu.

Alguna cosa a desvelar d’aquesta festa major
Doncs poca cosa…hi hauran canvis en alguns espais, fins i tot alguns no els podrem fer per que  som conscients de la greu situació econòmica actual i que hi han altres prioritats per el país. Crec que som la Festa Major més important de Catalunya però només som una festa Major.

Quants actes organitzeu?
L’any passat van ser més de 600 actes diversos durant els set dies. Són moltes activitats i sobretot són activitats pensades per tothom, tothom s’hi ha de sentir reflectit.

Què és important que es mantingui?
No s’ha de perdre mai la relació veïnal. Les associacions si s’entenen entre elles, s’ajuden i saben aglutinar les noves cultures per que s’integrin a la nostra tiraran  endavant. Tots hem de ser graciencs i estimar i valorar el que això representa..,hem de fer el possible perquè la gent es senti a gust. D’altra banda, la cultura de l’esforç també s’ha de saber valorar i mantenir-la.

Què li demana a Gràcia i Barcelona en un futur?
A Gràcia li demano el que ja tenim, col·laboració i vertebració. A Barcelona…és difícil fer la Barcelona que un vol però li demano que mantingui la seva identitat i la seva catalanitat..,que no la perdem encara més per voler construir una ciutat enfocada al turisme. Sé que econòmicament depenem molt del turisme però li demanaria que es mantingués fidel a les seves arrels, als seus fills, com els graciencs ho fem de Gràcia. Molt sovint em sento un estranger a casa meva.

Judit Senarriaga
Presidenta de l’Assemblea de la JNC Barcelona

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *