Desafecció política, problema o oportunitat?

El passat 5 de maig, un nombre considerable de militants de la JNC de Barcelona ens vam aventurar a muntar una paradeta informativa sobre el Pacte Fiscal al barri de la Marina de Port. Vam repartir més de 500 díptics explicatius a persones de totes les edats i, si més no, la majoria d’ells presentaven una mateixa reacció: quan es feia menció a la seva butxaca, semblava que ens escoltaven amb més atenció.
La iniciativa d’explicar què representa el Pacte Fiscal a una majoria de ciutadans que no han escollit CiU com a força política per una qüestió ideològica, per desconfiança, o simplement per desafecció a la política ha estat tot un repte per la JNC de Barcelona. No obstant això, hem convertit aquest problema en una oportunitat. Des de la JNC hem entès que és el nostre deure propagar la injustícia que ens afecta a tots. Per posar-ne un exemple, si expliquem que  d’ 1 euro que invertim, 43 cèntims se’ls queda el govern central, ja estem donant un argument prou potent per tal que aquells que es negaven a escoltar-nos canviïn d’opinió.
És en aquests instants quan ens apropem a un conjunt de la ciutadania que sent desafecció per la política. El nostre paper es fer que s’interessin per qüestions polítiques, informant en què consisteix el Pacte Fiscal d’una forma clara i senzilla.
Per altra banda, cal matisar que no sempre ens acostem a un col·lectiu desafeccionat per la política, simplement, es tracta de persones que no han votat mai a CiU o cap opció nacionalista.
Així que independentment del col·lectiu que s’identifiquin, els podem explicar que la qüestió del Pacte Fiscal té una afectació directa en la seva economia, ja se sentin catalanistes o no catalanistes i que aquest pas suposarà un benefici per tothom.
Com bé sabem, estem en un moment determinant per a Catalunya en el que no podem fer cap pas en fals, en el que cal estar ben atents i avançar de manera clara i ferma, hem de dir PROU. Prou, al pagament no efectiu per part de l’estat espanyol de: 1.450 milions del fons de competitivitat, 759 milions d’euros de la liquidació de 2008 i 219 milions d’euros de la liquidació de 2009. Si sumem aquestes xifres, 2.428 milions d’euros que el govern central deu al poble català. Hem de transmetre que si tenim hisenda pròpia el pla d’ajust seria molt menys profund i potenciaríem l’estat del benestar i els drets dels ciutadans.
Des de la Joventut Nacionalista de Catalunya no ens cansem d’explicar a tothom que una Catalunya millor és possible, amb millors prestacions socials, sanitàries, culturals i econòmiques. Que si assolim la llibertat fiscal podrem construir més centres cívics, més hospitals, més infraestructures, i en definitiva, serem més forts per encarar la independència.
Així doncs, hem de saber interpretar aquest conjunt de ciutadans com una oportunitat única per reenganxar-los a la política o acostar posicions polítiques i fer sentir la veu del poble català. És hora de seguir l’exemple dels països nòrdics als anys 90, que en una situació similar se’n van sortir gràcies a una ‘’mentalitat col·lectiva’’, nosaltres també ho podem aconseguir. 
B.S.
Militant de la JNC de Dreta de l’Eixample

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *