6.000 estudiants sense plaça universitària

No són poques les veus anònimes que s’han anat sentint els darrers dies a la ràdio i als diaris dirigint crítiques als responsables del sistema de selecció universitària. Irene Rigau, diputada de CiU al Parlament de Catalunya, ha recollit aquest malestar general d’alumnes i pares a la cambra catalana davant el Govern de la Generalitat i especialment del conseller d’universitats, Josep Huguet.

Rigau ha explicat que si el sistema és encara competitiu i relativament eficaç és gràcies a la feina de l’equip tècnic que fa anys que hi treballa, però que la manca de lideratge del Govern en temes d’universitat està perjudicant aquesta feina ben feta i és la causant de la situació actual. “No pot dir, senyor conseller, que és una xifra habitual que 6.000 alumnes no tinguin plaça”, ha dit Rigau durant la seva intervenció. Enguany només el 62% dels prematriculats han obtingut plaça per a la seva primera preferència, mentre que s’havia arribat al 85% anys enrere. El Govern ha de treballar pel futur de Catalunya i la formació adequada dels joves és clau per això. Una formació adequada passa perquè el màxim nombre d’alumnes pugui cursar uns estudis que s’avinguin amb la seva vocació: actualment, falten places en estudis que tenen una gran demanda, però alhora en sobren centenars en altres que tenen una demanda més reduïda. Els recursos no s’estan invertint bé i es perden diners per un costat mentre en falten per un altre, frustrant les expectatives de molts estudiants que no aconsegueixen plaça d’allò que volen estudiar perquè l’oferta no s’ajusta prou bé a la demanda. L’oferta de places aquest any ha augmentat en només 340, mentre que se sabia que la situació actual de crisi motivaria la demanda d’un nombre superior d’alumnes al d’anys anteriors i en col•lectius on normalment n’hi ha poca: se sabia que l’oferta creixeria en centenars d’aspirants i només s’han creat 340 places.
Rigau ha criticat, d’altra banda, la falta de reacció dels consellers Huguet i Castells davant una normativa del sistema de selecció universitària que perjudica clarament els alumnes que fan la selectivitat i el fet que no s’hagin revisat els criteris de selecció. Això ha portat, com a constatat la diputada, a uns resultats molt pitjors dels que els governs tripartits van heretar dels anteriors governs de Jordi Pujol. En època de crisi cal formació —ja s’ha dit i repetit centenars de vegades—, però el Govern resulta ser completament incapaç de donar una opció formativa adequada a 6.000 persones que, volent-se formar, no poden fer-ho per culpa de la inoperància i incompetència de l’actual tripartit.

Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *